Mengapa Perlu Wasiat?

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Dalam hidup anda, ada atau tidak seseorang yang anda sayangi, atau yang telah banyak berjasa kepada anda, tetapi dia bukan waris anda yang layak menerima harta pusaka anda? Contohnya anak angkat. Bagi sesetengah orang, anak angkat lebih disayangi berbanding anak sendiri kerana jasa, pandai menjaga hati, mengambil berat akan ibu-bapa, patuh kepada nasihat dan macam-macam lagi. Bagi yang mereka tidak mempunyai anak kandung, sudah tentulah sayang kepada anak angkat tidak ternilai. Sekiranya anda benar-benar sayang kepada anak angkat / mana-mana orang tersebut, maka sewajarnyalah anda memikirkan masa depan mereka sekiranya anda sudah tiada lagi di dunia ini. Kenapa saya katakan sedemikian? Kerana apabila ibu atau bapa meninggal dunia, pada prinsipnya anak angkat tidak akan mendapat satu sen pun harta ibu-bapa angkat mereka. Ini kerana dalam Islam, anak angkat bukan waris. Harta-harta akan akan menjadi hak waris-waris, terutama yang rapat iaitu anak kandung, isteri atau suami dan ibu-bapa si arwah itu.

Jadi walaupun anak angkat telah berjasa sebesar gunung dengan ibu-bapa angkat, tidak mendapat satu sen harta ibu-bapa mereka. Sebaliknya, waris-waris yang mempunyai pertalian darah seperti anak kandung dan ibu-bapa arwah akan mendapat rahmat daripada peninggalan arwah itu. Lebih malang, jika waris terdekat tidak ada, maka adik-beradik arwah akan mendapat harta si arwah. Sungguh malang nasib si anak angkat ini.
Sekiranya ada belas ehsan daripada waris-waris untuk memberi secebis harta kepada anak angkat ini, tidak mengapalah. Namun sudah menjadi lumrah makhluk bergelar manusia akan mudah lupa daratan, lupa ibu, lupa adik angkat. Biasanya anak angkat akan berputih mata walaupun dia yang menjaga makan minum dan sakit pening ibu-bapa angkat semasa mereka hidup.

 

Oleh hal yang demikian, sekiranya anda benar-benar sayang kepada anak angkat tersebut, bertindaklah segera dengan melakukan samada 2 cara seperti di bawah:-

  • anda membahagikan sebahagian harta anda kepada anak angkat tersebut; atau
  • anda meninggalkan wasiat bahagian harta yang hendak dibahagikan kepada anak angkat tersebut.

 

Wasiat sangat berkesan kepada bukan waris dan dalam kontek cerita ini adalah anak angkat. Wasiat mengikut pembahagian harta si-mati harus diselesaikan sebelum membahagi harta si mati kepada waris-waris yang berhak, samada secara faraid atau muafakat. Ini bermakna sekiranya si-mati ada meninggalkan wasiat supaya membahagikan harta kepada anak angkat, maka wajiblah waris simati menunaikannya.

 

Namun begitu, Islam itu sempurna ajarannya. Islam hanya membenarkan wasiat dilakukan hanya tidak lebih daripada 1/3 sahaja daripada keseluruhan harta si-mati, maka ini sekalugus dapat menyelamatkan waris-waris daripada langsung tidak mendapat apa-apa harta peninggalan ibu-bapa mereka.
Cerita ini mungkin cerita sahaja, tetapi ia mungkin berlaku di kalangan orang Melayu kita. Semasa hidup semua ahli keluarga nampak cantik, nampak jujur dan nampak boleh dipercayai. Tetapi apabila berlaku kematian, barulah keluar belang masing-masing. Semua waris akan rakus, tamak dan berebut-rebut kepada harta si mati. Masa itu, adek angkat pun dah lupa dan dunia akhirat pun lupa. Memang malang nasib anak angkat ini.
Jadi semasa hidup ini, ibu-bapa angkat hendaklah membahagikan harta kepada anak angkat mereka, janganlah tunggu mati. Anak angkat pun begitu juga, pandai-pandailah berusaha agar ibu-bapa angkat mereka membuat wasiat bagi hak harta anak angkat itu. Kena pro-aktif sikit sebab zaman sudah berubah, bukan lagi zaman dahulu–‘tak apalah’, ‘tak kesahlah fasal harta’, ‘seganlah’ dan macam-macam fikiran lapuk.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>