Undang-Undang Malaysia Berkaitan Fitnah (Siri 4)

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Ini mungkin siri akhir yang saya tulis berkenaan undang-undang berkaitan fitnah. Mungkin besok saya akan menghuraikan tentang tajuk baru kepada pembaca, insyaAllah.

Fitnah di kalangan masyarakat Melayu bukan semuanya berlaku secara terang-terangan. Kadang-kadang (mungkin kebanyakan) fitnah berlaku dalam bentuk tersirat dan bersifat kiasan (hidden meaning).  Namun, maksud tersirat itu harus difahami oleh orang biasa bahawa perkataan digunakan itu adalah suatu fitnah. Fitnah sebegini juga dikenali sebagai innuendo.

Keadaan fitnah berbentuk innuendo ini juga berlaku apabila nama seseorang itu tidak disebut dengan jelas, tetapi orang yang mendengarnya atau membacanya tahu bahawa kenyataan itu merujuk kepada orang yang difitnah. Itu sudah memadai untuk merumuskan bahawa kenyataan itu sememangnya merujuk kepadanya.

Dalam kes J’Anson v Stewart (1787) 1 TR 478, mahkamah memutuskan bahawa kenyataan fitnah adalah merujuk kepada pengadu biarpun namanya tidak disebut. Ini kerana terdapat ciri-ciri yang kukuh yang merujuk pada pengadu dalam kenyataan fitnah tersebut.  Mahkamah juga mengatakan yang orang biasa yang membaca kenyataan itu pun pastinya akan merasakan bahawa kenyataan itu merujuk kepada pengadu.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>