Undang-Undang Malaysia Berkaitan Fitnah (Siri 1)

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Konsep undang-undang fitnah (law of defamation) adalah apabila kenyataan yang dibuat oleh mana-mana pihak telah menepati dua (2) elemen penting dan wajib iaitu:

1)    ia merupakan kenyataan yang tidak benar tentang orang yang dikata; dan

2)    kenyataan yang sama menyebabkan nama baik orang yang dikata itu tercemar atau reputasi orang yang dikata itu terjejas.

Elemen kedua adalah elemen yang jarang ditepati oleh kebanyakan mangsa fitnah, apabila mereka gagal untuk membezakan samada kenyataan tersebut ‘mencemarkan reputasi’ mereka atau mereka sekadar ‘rasa sakit hati’ dengan kenyataan tersebut.

Sebagai contoh yang mudah, apabila seseorang mengeluarkan kenyataan “Si A itu khinzir”, maka kenyataan tersebut telah menepati elemen (1) kerana ianya adalah suatu kenyataan yang tidak benar (kerana si A adalah manusia dan bukan khinzir).

Walaubagaimanapun, tidak semestinya kenyataan tersebut menepati elemen (2) kerana mungkin  si A hanya rasa sakit hati dengan kenyataan tersebut, tetapi kenyataan tersebut tidak merosakkan reputasinya malah tidak langsung mencemarkan nama baiknya.

Terjejasnya reputasi pula hendaklah dibuktikan. Contohnya apabila fitnah dilemparkan terhadap seorang imam masjid, maka bukti terjejasnya reputasi beliau apabila berkurangnya jemaah masjid beliau. Contoh lain apabila fitnah dilemparkan terhadap seorang peniaga, maka bukti terjejas reputasi beliau apabila pelanggan beliau semakin berkurang.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>