Monthly Archives: December 2014

QAZAF

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Pada zaman Imam Malik, terdapat seorang wanita yang buruk akhlaknya. Dia selalu tidur bersama lelaki dan tidak pernah menolak ajakan lelaki (pelacur). Tiba pada hari kematiannya, ketika mayatnya dimandikan oleh seorang wanita yang kerjanya memandikan mayat, tiba-tiba tangan si pemandi mayat itu terlekat pada batang tubuh jenazah wanita itu.

Semua penduduk dan ulama’ gempar akan hal itu.Mana tidaknya, tangan si pemandi mayat terlekat sehingga semua orang di situ mati akal untuk melepaskan tangannya dari mayat wanita terbabit.

Terdapat berbagai cadangan dan pandangan untuk menyelesaikan masalah itu. Akhirnya ada 2 pandangan yang dirasakan sesuai tetapi berat untuk dijalankan.
Pertama, memotong tangan wanita pemandi mayat dan yang kedua pula tanam/kebumikan kedua-duanya iaitu pemandi mayat dan jenazah itu sekali gus.
Oleh kerana kedua-dua cadangan tersebut masih lagi kurang sesuai, salah seorang dari mereka mereka memutuskan untuk meminta pendapat daripada Imam Malik.
Imam Malik bukan calang-calang orang yang memberi fatwa. Apabila Imam Malik sampai dan melihat apa yang berlaku, Imam Malik bertanya kepada wanita pemandi mayat itu :

“Apakah kamu lakukan atau berkata apa-apa kepada si mati semasa memandikannya”?

Perempuan memandikan mayat tersebut bersungguh-sungguh menjawab bahawa dirinya tidak berbuat atau tidak berkata apa-apa pun ketika menguruskan jenazah.
Selepas diasak dengan berbagai pertanyaan dan takut tangannya akan dipotong atau ditanam sekali dengan mayat, akhirnya wanita pemandi mayat itu berkata bahawa dia ada berkata :

“Berapa kalilah tubuh ini telah melakukan zina sambil menampar-menampar dan memukul-mukul berkali pada batang tubuh si mati”.

Imam Malik berkata : “Kamu telah menjatuhkan Qazaf (tuduhan zina) pada wanita tersebut sedangkan kamu tidak mendatangkan 4 orang saksi. Dalam situasi begini, di mana kamu nak cari saksi? Maka kamu harus dijatuhkan hukuman hudud 80 kali sebatan kerana membuat pertuduhan zina tanpa mendatangkan 4 saksi.”

Semasa wanita pemandi mayat itu dikenakan hukuman, bila tiba sebatan yang ke 80, maka dengan kuasa Allah SWT, terlepaslah tangannya dari mayat tersebut.

PENGAJARAN :

Jaga lidah jangan sebarkan fitnah. Jangan bersangka buruk dengan kuasa Allah Taala. Kalau kita tahu dia itu seorang pelacur sekalipun, tapi kalau kita tak pernah lihat perbuatan maka kita dilarang menuduhnya berzina. Diharap kisah Imam Malik dan Pemandi Mayat ini dijadikan sebagai tauladan dan ikhtibar. Kerana itu ingatlah, apabila kita membantu menyebar sesuatu perkara buruk dalam masyarakat,negeri atau negara, yang mana kita tidak menyaksi dan tiada saksi, maka tunggulah suatu hari, kita akan menerima balasannya, walaupun peristiwa berlaku. Berhati-hatilah semua dan jangan terjerat dengan jarum-jarum kejahatan.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Mengapa Perlu Wasiat?

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Dalam hidup anda, ada atau tidak seseorang yang anda sayangi, atau yang telah banyak berjasa kepada anda, tetapi dia bukan waris anda yang layak menerima harta pusaka anda? Contohnya anak angkat. Bagi sesetengah orang, anak angkat lebih disayangi berbanding anak sendiri kerana jasa, pandai menjaga hati, mengambil berat akan ibu-bapa, patuh kepada nasihat dan macam-macam lagi. Bagi yang mereka tidak mempunyai anak kandung, sudah tentulah sayang kepada anak angkat tidak ternilai. Sekiranya anda benar-benar sayang kepada anak angkat / mana-mana orang tersebut, maka sewajarnyalah anda memikirkan masa depan mereka sekiranya anda sudah tiada lagi di dunia ini. Kenapa saya katakan sedemikian? Kerana apabila ibu atau bapa meninggal dunia, pada prinsipnya anak angkat tidak akan mendapat satu sen pun harta ibu-bapa angkat mereka. Ini kerana dalam Islam, anak angkat bukan waris. Harta-harta akan akan menjadi hak waris-waris, terutama yang rapat iaitu anak kandung, isteri atau suami dan ibu-bapa si arwah itu.

Jadi walaupun anak angkat telah berjasa sebesar gunung dengan ibu-bapa angkat, tidak mendapat satu sen harta ibu-bapa mereka. Sebaliknya, waris-waris yang mempunyai pertalian darah seperti anak kandung dan ibu-bapa arwah akan mendapat rahmat daripada peninggalan arwah itu. Lebih malang, jika waris terdekat tidak ada, maka adik-beradik arwah akan mendapat harta si arwah. Sungguh malang nasib si anak angkat ini.
Sekiranya ada belas ehsan daripada waris-waris untuk memberi secebis harta kepada anak angkat ini, tidak mengapalah. Namun sudah menjadi lumrah makhluk bergelar manusia akan mudah lupa daratan, lupa ibu, lupa adik angkat. Biasanya anak angkat akan berputih mata walaupun dia yang menjaga makan minum dan sakit pening ibu-bapa angkat semasa mereka hidup.

 

Oleh hal yang demikian, sekiranya anda benar-benar sayang kepada anak angkat tersebut, bertindaklah segera dengan melakukan samada 2 cara seperti di bawah:-

  • anda membahagikan sebahagian harta anda kepada anak angkat tersebut; atau
  • anda meninggalkan wasiat bahagian harta yang hendak dibahagikan kepada anak angkat tersebut.

 

Wasiat sangat berkesan kepada bukan waris dan dalam kontek cerita ini adalah anak angkat. Wasiat mengikut pembahagian harta si-mati harus diselesaikan sebelum membahagi harta si mati kepada waris-waris yang berhak, samada secara faraid atau muafakat. Ini bermakna sekiranya si-mati ada meninggalkan wasiat supaya membahagikan harta kepada anak angkat, maka wajiblah waris simati menunaikannya.

 

Namun begitu, Islam itu sempurna ajarannya. Islam hanya membenarkan wasiat dilakukan hanya tidak lebih daripada 1/3 sahaja daripada keseluruhan harta si-mati, maka ini sekalugus dapat menyelamatkan waris-waris daripada langsung tidak mendapat apa-apa harta peninggalan ibu-bapa mereka.
Cerita ini mungkin cerita sahaja, tetapi ia mungkin berlaku di kalangan orang Melayu kita. Semasa hidup semua ahli keluarga nampak cantik, nampak jujur dan nampak boleh dipercayai. Tetapi apabila berlaku kematian, barulah keluar belang masing-masing. Semua waris akan rakus, tamak dan berebut-rebut kepada harta si mati. Masa itu, adek angkat pun dah lupa dan dunia akhirat pun lupa. Memang malang nasib anak angkat ini.
Jadi semasa hidup ini, ibu-bapa angkat hendaklah membahagikan harta kepada anak angkat mereka, janganlah tunggu mati. Anak angkat pun begitu juga, pandai-pandailah berusaha agar ibu-bapa angkat mereka membuat wasiat bagi hak harta anak angkat itu. Kena pro-aktif sikit sebab zaman sudah berubah, bukan lagi zaman dahulu–‘tak apalah’, ‘tak kesahlah fasal harta’, ‘seganlah’ dan macam-macam fikiran lapuk.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Undang-Undang Malaysia Berkaitan Fitnah (Siri 4)

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Ini mungkin siri akhir yang saya tulis berkenaan undang-undang berkaitan fitnah. Mungkin besok saya akan menghuraikan tentang tajuk baru kepada pembaca, insyaAllah.

Fitnah di kalangan masyarakat Melayu bukan semuanya berlaku secara terang-terangan. Kadang-kadang (mungkin kebanyakan) fitnah berlaku dalam bentuk tersirat dan bersifat kiasan (hidden meaning).  Namun, maksud tersirat itu harus difahami oleh orang biasa bahawa perkataan digunakan itu adalah suatu fitnah. Fitnah sebegini juga dikenali sebagai innuendo.

Keadaan fitnah berbentuk innuendo ini juga berlaku apabila nama seseorang itu tidak disebut dengan jelas, tetapi orang yang mendengarnya atau membacanya tahu bahawa kenyataan itu merujuk kepada orang yang difitnah. Itu sudah memadai untuk merumuskan bahawa kenyataan itu sememangnya merujuk kepadanya.

Dalam kes J’Anson v Stewart (1787) 1 TR 478, mahkamah memutuskan bahawa kenyataan fitnah adalah merujuk kepada pengadu biarpun namanya tidak disebut. Ini kerana terdapat ciri-ciri yang kukuh yang merujuk pada pengadu dalam kenyataan fitnah tersebut.  Mahkamah juga mengatakan yang orang biasa yang membaca kenyataan itu pun pastinya akan merasakan bahawa kenyataan itu merujuk kepada pengadu.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Undang-Undang Malaysia Berkaitan Fitnah (Siri 3)

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Apabila anda merasakan diri anda difitnah, anda perlu menganalisa beberapa persoalan sebelum memulakan tindakan undang-undang. Terdapat  tiga persoalan yang harus dilihat dan ditanya dalam menentukan samada sesuatu tuntutan fitnah boleh dibuat atau tidak. Tiga persoalan itu adalah:-

  1. Adakah Terdapatnya KenyataanFitnah?
  2. Adakah Kenyataan Itu MerujukKepada Orang Yang Menuntut (Claimant)?
  3. Adakah Kenyataan Itu Telah Sampai Ke PengetahuanPihak Ketiga?

 

Untuk sesuatu tuntutan fitnah ini berjaya, pihak yang menuntut harus membuktikan bahawa kenyataan fitnah itu ditujukan kepadanya.  Jika kenyataan fitnah itu tidak merujuk kepada mana-mana orang atau organisasi yang membuat tuntutan, maka tuntutan ini tidak akan berjaya.  Namun, ini tidak bermakna jika kita tidak menamakan individu tertentu  kita akan terlepas dari tanggungan ini. Ini akan diterangkan dalam siri berikutnya iaitu berkenaan suatu istilah yang dipanggil innuendo, insyaAllah.

Untuk sesuatu tuntutan fitnah berjaya ia juga perlu sampai ke pengetahuan pihak ke tiga. Jika ia diutarakan kepada mangsa semata-mata tanpa didengari oleh mana-mana orang lain, maka mangsa tidak dapat membuat tuntutan di mahkamah.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Undang-Undang Malaysia Berkaitan Fitnah (Siri 2)

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Menurut undang-undang Malaysia, fitnah (defamation) berada di bawah kategori undang-undang tort. Secara amnya, fitnah (defamation)  terbahagi kepada dua:-

  • libel
  • slander

Libel adalah fitnah berbentuk kekal dan boleh dibuktikan secara dokumentasi di mahkamah. Contohnya fitnah yang dibuat atau ditulis di buku, akhbar, blog, facebook, tweeter dan seumpamanya. Malah fitnah berbentuk libel juga boleh berlaku melalui gambar atau video yang diletakkan di dalam medium yang disebutkan tadi, dan kini diluaskan lagi melalui banyak lagi medium sosial seperti instagram, whatsapp dan sebagainya.

Sementara slander pula adalah fitnah yang tidak boleh didokumentasi di mahkamah kerana ianya tidak kekal. Contoh yang paling jelas adalah percakapan mulut yang tidak dirakam oleh audio atau video. Sekiranya percakapan tersebut dirakam, maka ianya menjadi libel kerana ia sudah boleh didokumentasikan.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Undang-Undang Malaysia Berkaitan Fitnah (Siri 1)

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Konsep undang-undang fitnah (law of defamation) adalah apabila kenyataan yang dibuat oleh mana-mana pihak telah menepati dua (2) elemen penting dan wajib iaitu:

1)    ia merupakan kenyataan yang tidak benar tentang orang yang dikata; dan

2)    kenyataan yang sama menyebabkan nama baik orang yang dikata itu tercemar atau reputasi orang yang dikata itu terjejas.

Elemen kedua adalah elemen yang jarang ditepati oleh kebanyakan mangsa fitnah, apabila mereka gagal untuk membezakan samada kenyataan tersebut ‘mencemarkan reputasi’ mereka atau mereka sekadar ‘rasa sakit hati’ dengan kenyataan tersebut.

Sebagai contoh yang mudah, apabila seseorang mengeluarkan kenyataan “Si A itu khinzir”, maka kenyataan tersebut telah menepati elemen (1) kerana ianya adalah suatu kenyataan yang tidak benar (kerana si A adalah manusia dan bukan khinzir).

Walaubagaimanapun, tidak semestinya kenyataan tersebut menepati elemen (2) kerana mungkin  si A hanya rasa sakit hati dengan kenyataan tersebut, tetapi kenyataan tersebut tidak merosakkan reputasinya malah tidak langsung mencemarkan nama baiknya.

Terjejasnya reputasi pula hendaklah dibuktikan. Contohnya apabila fitnah dilemparkan terhadap seorang imam masjid, maka bukti terjejasnya reputasi beliau apabila berkurangnya jemaah masjid beliau. Contoh lain apabila fitnah dilemparkan terhadap seorang peniaga, maka bukti terjejas reputasi beliau apabila pelanggan beliau semakin berkurang.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...