Category Archives: Uncategorized

Satu Muharram Detik Permulaan, Perkiraan Tahun Islam Hijrah..

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Dahulunya, orang Arab tidak mempunyai kiraan tahun. Mereka hanya mempunyai kiraan bulan dengan nama bulan seperti yang digunakan oleh umat Islam. Nama bulan-bulan hijrah kita hari ini diambil dari nama bulan-bulan ‘Arab. Cumanya, Arab tidak mempunyai kiraan tahun seperti mana bangsa Rumawi yang mempunyai kiraan tahun masihi mereka.

Di zaman Saidina Umar, umat Islam mencadangkan agar diwujudkan kiraan tahun bagi kalender umat Islam. Pelbagai cadangan diberikan termasuk dicadangkan tahun kelahiran Nabi s.a.w. untuk dijadikan tahun pertama kiraan kalendar umat Islam Namun ditolak oleh Amirul al-Mukminin Umar bin al-Khattab r.a. Beliau kemudiannya bersetuju tahun Nabi s.a.w berhijrah dijadikan tahun pertama kiraan tahun dalam kalendar umat Islam.

Kemudian timbul pula persoalan bulan manakah patut dijadikan bulan pertama. Pelbagai cadangan diberikan, termasuk bulan Ramadan. Namun, Amirul Mukminin ‘Umar bin al-Khattab r.a menolaknya kemudian memilih bulan Muharram. Ini disebabkan bulan tersebut umat Islam baru sahaja menyelesaikan ibadah haji.

Penetapan kalendar hijrah yang dibuat oleh Amirul Mukminin Umar bin al-Khattab r.a adalah langkah yang tepat bagi memenuhi keperluan urusan pentadbiran dan kehidupan umat Islam. Walaupun idea itu bermula dari cadangan meniru cara pengurusan bukan muslim, tetapi meniru bukan muslim dalam perkara yang bukan ibadah dan pula dapat memberikan faedah kepada umat Islam adalah sesuatu yang diizinkan, bahkan disuruh oleh Islam. Langkah Saidina Umar r.a. itu telah membantu pengurusan dan pentadbiran umat Islam sepanjang zaman. Maka, penetapan tarikh bagi tahun hijrah bukanlah bagi mengujudkan satu upacara agama, tetapi untuk urus tadbir umat.

Setelah kita jelas tentang latar penetapan tahun hijrah, iaitu ia berlaku pada zaman Saidina Umar bin al-Khattab r.a bukan pada zaman Rasulullah s.a.w, maka sudah pastilah tiada apa-apa upacara ibadah khusus –sama ada solat khusus, atau puasa khusus atau bacaan khusus- yang Nabi s.a.w lakukan sempena tahun baru hijrah kerana kiraan tahun baru hijrah belum bermula pada zaman baginda. Pada zaman Umar dan khalifah-khalifah selepas Umar juga tiada sebarang upacara ibadah khusus sempena kedatangan tahun baru hijrah. Sebaik-baik petunjuk dalam ibadah ialah petunjuk Nabi s.a.w dan al-Khalafa al-Rasyidin.

Setiap hari, setiap waktu umur kita bertambah atau meningkat. Sama ada memasuki tahun baru atau tidak, hayat kita tetap bertambah singkat dan ajal semakin dekat. Setiap kita disuruh untuk berazam ke arah yang lebih baik, samada menjelang atau belum tahun yang baru. Itulah kehidupan dan jiwa seorang muslim. Masa tidak selalu menunggu kita. Kabaikan jangan ditangguh, keburukan jangan ditanggung. Jangan menunggu tahun baru untuk berubah kepada yang lebih baik. Jangan menunggu tahun baru untuk meninggalkan keburukan. Itulah jalan hidup yang patut kita fahami dan hayati. Itu sikap golongan soleh sepanjang zaman. Mereka sentiasa memohon kebaikan dan sentiasa beristighfar kepada Allah.

Jika tahun baru hendak diingati atau dihayati, mungkin di sudut kedatangan tahun baru boleh menjadi pemangkin semangat dan azam. Membantu penilaian dan perancangan. Maka, ia akan menggalakkan kita memuhasabah diri; apakah kejayaan amalan baik atau dosa yang telah kita lalui tahun lalu? Juga, yang penting apakah perancangan dan azam kebaikan bagi kalendar yang akan datang. Maka kita pun berazam ke arah prestasi yang lebih baik.

Dapatkan tips dan info guaman percuma, LIKE FB page kami PEGUAM MACHANG

Mengenali Ahmad Zakhran

Ahmad Zakhran bin Mat Noor berasal dari Machang, Kelantan. Beliau mendapat pendidikan awal di SRK Hamzah 1 pada tahun 1989 – 1994. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di SMKA Wataniah Machang pada tahun 1995 – 1999. Beliau mendapat pendidian awal di bidang undang-undang pada tahun 2000 di Matrikulasi UIAM di Petaling Jaya, Selangor dan menyambung ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (dengan kepujian) di Universiti Islam Antarabangsa di Gombak, Selangor.

Selepas tamat ijazah pada tahun 2006, beliau mendapat latihan dalam kamar di firma guaman Tetuan Mohamed Ridza & Co di Damansara Heights, Kuala Lumpur. Setelah tamat tempoh latihan selama 9 bulan dan diterima masuk sebagai Peguambela & Peguamcara pada 4 Mei 2007, beliau berkhidmat sebagai seorang eksekutif di Unit Perundangan, Percetakan Nasional Malaysia Berhad di Kuala Lumpur, sebuah syarikat milik kerajaan di bawah Kementerian Dalam Negeri, dan merupakan pencetak rasmi Kerajaan Malaysia. Pada tahun 2010, beliau memilih untuk kembali ke negeri asalnya seterusnya berkhidmat dengan masyarakat setempat dengan beramal sebagai peguambela & peguamcara hingga sekarang.

Kini, Ahmad Zakhran bin Mat Noor telah berjaya mencipta nama sebagai seorang peguambela & peguamcara di tempat asalnya sendiri di Machang, Kelantan dengan menaungi firma guamannya Ahmad Zakhran & Associates.

Ahmad Zakhran & Associates

Ahmad Zakhran & Associates adalah sebuah firma guaman yang terletak di Machang, Kelantan. Ia diterajui oleh Ahmad Zakhran bin Mat Noor, seorang peguambela & peguamcara yang mempunyai pengalaman yang luas di bidang undang-undang. Kepakaran firma guaman ini adalah dalam bidang undang-undang sivil, hartanah, jenayah dan korporat. Ahmad Zakhran & Associates pastinya adalah pilihan yang terbaik terutamanya untuk penduduk Machang dan kawasan di sekitar seperti Tanah Merah, Pasir Puteh dan Kuala Krai bagi membantu mereka dalam hal-hal yang berkaitan dengan undang-undang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...